Contra

Plattform
Nintendo Entertainment System
Genre
Shoot 'em up
Skick
9/10
Betyg
8/10
Box
Nej
Släppdatum
Region
NTSC-US
Manual
Nej
Extra
Nej
Kommentar:
Med dammskydd.
Contra var ett tidigt förslag på spel till NES som jag borde testa, när jag började planera mina NES-köp. Spelet är ju mer känt som Probotector i Europa, där mänskliga fiender byttes ut mot icke-blödande robotar för att komma runt potentiell censur men Contra släpptes även under namnet Gryzor med samma innehåll som Contra.

Contra känns direkt som ett gediget spel, ett tidigt Turrican om man ska dra paralleller, och en utamning man gärna tar sig an utan kritik. Redan på bana två märker man hur utvecklarna verkligen ansträngt sig för att göra något nytt, något unikt, då sidscrollningen blir utbytt mot tredjepersonspersketiv, där man rör sig inåt istället för åt sidan. Visst, det funkar inte jättebra, men accepterar man upplägget är det lätt att lära sig att älska det.

Övriga banor är också ganska varierande med ganska varierande bossar. Värt att nämna är bossen på bana fyra som är riktigt överjävlig, åtminstone första gången man försöker plocka den, men när man lärt sig att skjuta ner ”bubblorna” från de två huvuden så går det ganska smidigt. Banan efter är en isbana, vilket också är värd att nämna. Den är för det första riktigt svår i sig, men även bossen är riktigt snorjobbig. Fast i och för sig inget mot bossen på bana 6 samt den banans otroligt jobbiga eldflammor.

Den sista banan, bana åtta närmare bestämt, går dock en helt annan väg när det gäller svårighet. Två olika fiender finns, om man inte räknar med miniboss och slutboss. Dessa är ganska enkla att nedgöra och sista bossen är faktiskt ganska enkel, åtminstone om man jämför med de andra på föregående banor. Det gäller att snabbt skjuta sönder de nedersta alien-kokongerna och sedan helt sonika placera sig där och skjuta snett upp till höger. Kokongerna som hänger i taket kommer att fortsätta att spruta ut aliens men dessa kommer att springa längst taket och ut ur bild till vänster. Det hände åtminstone mig.

Hur som helst är Contra riktigt jävla asbra fortfarande. Det är faktiskt så att jag nog skulle ge det en svag nia, men jag är hård så det blir bara en stark åtta, mest för att det är så jävla svårt, men även kort i praktiken. Ett password-upplägg vore att föredra, istället för upp, upp, ner, ner, vänster, höger, vänster, höger, B, A, Start.